Proč není koupě automobilu jednoduchá

Proč není koupě automobilu jednoduchá


Asi není třeba říkat, že bez auta se dnes v podstatě mnoho z nás vůbec neobejde. Často je to jediný způsob, jak se relativně pohodlně dopravit do zaměstnání či na nákup. Je tedy pochopitelné, že si nějaké chceme koupit prakticky hned poté, co získáme řidičský průkaz. Jistě, můžeme využívat auto rodičů, avšak to velmi brzy přestane stačit. Bude nutné mít svoje. Ovšem pořídit si jej není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

 

Rozhodně není dobré počítat s tím, že zkrátka jen zajdeme do prodejny a koupíme si auto jako housku v krámě. Jedná se o poměrně nebezpečný předmět, a tak je jasné, že jsou s jeho prodejem spojena mnohá pravidla, která je potřeba dodržovat, aby vše bylo platné a v souladu se zákonem.

 

auto na silnici

 

Avšak ještě než do obchodu vkročíme, si musíme ujasnit, jaký typ auta pro nás bude nejvhodnější. Dáme přednost menšímu vozidlu, se kterým se bude snadněji parkovat a prodírat přeplněným městem, nebo zvolíme větší, silnější vůz, který zvládne i náročnější terén? Zde si musíme ujasnit, co přesně od auta očekáváme, a podle toho se také rozhodovat. To, co se nám líbí, by mělo být až podružné.

 

jedoucí auto

 

Připravme se také na to, že auta nejsou zrovna levnou záležitostí. Jistě, některá ojetá lze koupit již za pár tisíc, avšak ta mají obvykle do spolehlivosti skutečně daleko, a jejich životnost již nebude největší. Pokud tedy chcete, aby vám nějakou dobu vydrželo, budete si muset připlatit. A ne každý tolik peněz má. V takovém případě nám pak nezbude, než si jej vzít na leasing, což samo o sobě přináší svá specifická rizika.

 

Ať už si však vybereme jakékoliv, jednou z podmínek je jeho registrace na naše jméno. Budeme tedy potřebovat občanský průkaz, abychom prokázali svou totožnost. Vozidlo pak bude naše teprve tehdy, až bude proveden převod, i když s ním již pravděpodobně budeme moci odjet. A to zdaleka není vše, co nás čeká. I zde tedy platí, že je lepší si vše předem nastudovat a být připraven.